Financiering van uw huis in Italië

Het is (bijna) niet mogelijk om bij een Nederlandse of Belgische bank een financiering voor uw woning in Italië te krijgen. Het is soms wel mogelijk om een financiering op de overwaarde van uw woning te krijgen, welke u dan kunt gebruiken voor de financiering van uw huis in Italië.

Italiaanse banken geven in het algemeen een financiering tot circa 80% van de waarde van de woning, echter dat geldt alleen als u reeds 3 jaar resident bent in Italië. Als u nog geen resident bent, wat meestal het geval is, dan zijn de banken bereid om maximaal tot ongeveer 50-60% van de waarde van de woning te financieren, mits uw inkomen dat toe laat. We kunnen u helpen met de hypotheekaanvraag en werken ook samen met partners die uw financiering in Italië verzorgen.

110% regeling voor verbouwen: super-bonus eco-bonus

Voor mensen met een fiscale italiaanse residentie, en een italiaans inkomen, is er de 100% Regeling, ook wel SuperBonus en EcoBonus regeling genoemd. Er dient een haalbaarheidsstudie gedaan te worden om te kijken of de regeling van toepassing is op de specifieke woning en voor de specifieke verbouwingswensen.

De Eco-Bonus komt erop neer dat de verbouwing van je woning, voor bepaalde onderdelen, volledig fiscaal aftrekbaar is voor 110% van de “norm”-waarde van de verbouwing. Je kunt dan denken aan een muur isolatie, een nieuw dak of dakisolatie, nieuwe kozijnen en deuren, verwarmingsinstallatie of zonnepanelen of warmtepomp. De woning dient na verbouwing 2 energielabels “verbetering” te laten zien. Alles wat bijdraagt aan “Eco”- en millieuvriendelijkheid.

Er is ook een Super-Bonus, deze geeft de fiscale aftrekpost op “structurele” aanpassingen van woningen. Dit zijn aanpassingen die verband hebben met de constructie van de woning. 

Het is ook mogelijk om de fiscale aftrekpost over te dragen aan een bank, of aan een aannemersbedrijf / technische studio. De werkzaamheden kunnen dan sneller gestart worden, en de technische studio / aannemersbedrijf of de bank krijgt de fiscale aftrekpost.

speciale regelingen Inkomsten Belasting

10% Inkomstenbelasting regeling voor buitenlanders die naar Italië komen.

In 2019 is een bestaande fiscale voordeelregeling geactualiseerd. Het komt erop neer dat buitenlanders die met een inkomen naar Zuid Italië komen en fiscaal inwoner (fiscale residentie) van Italië worden, met bepaalde voorwaarden kunnen profiteren van 10% inkomstenbelasting over hun wereld inkomen.

Dit geldt voor de regio’s: Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Molise, Puglia, Sardinia of Sicila. Het belastingvoordeel geldt voor een periode van 5 jaar,  in bepaalde gevallen kan dit tot 10 jaar verlengd worden.

7% Inkomstenbelasting voor Pensionado’s

Mensen met pensioen die hun fiscale residentie naar Zuid- Italië brengen en buitenlands pensioen ontvangen, kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de 7% inkomstenbelastingregeling. Het gaat dan om één van de regio’s in Zuid Italie (Abruzzo, Sicilie, Calabria, Sardinie, Campania, Basilicata, Molise en Apuglia) en in een gemeente met minder dan 20.000 inwoners.

“Miljonairsregeling / Flat Tax Regeling”

De Flat Tax regeling geldt voor buitenlanders die naar Italië verhuizen voor hun fiscale residentie, en komt erop neer dat alle belasting wordt afgekocht met een bedrag van 100.000 euro per jaar, onafhankelijk hoe hoog het wereld inkomen of de kapitaalsgroei is geweest in het afgelopen jaar. Voor gezinsleden geldt een flat tax van 25.000 euro per jaar. Hier kan 15 jaar lang gebruik van gemaakt worden.