Zoeken en aankopen

Zoeken

Als je op zoek bent naar een woning in Italië, kunt u hier gratis een zoekprofiel achterlaten, of meer lezen over een persoonlijke zoekopdracht en onze manier van werken om uw droomhuis te vinden. Met Abruzzo Casa Italy vind je wat je zoekt!

Aankoopbegeleiding van uw woning in Italië

Droomhuis gevonden: kopen maar!

En dan moeten we toch even op de rem trappen. Want een huis kopen in Italië is nou eenmaal niet hetzelfde als een huis kopen in Nederland of België. En hoewel Nederlanders en Belgen echt superslim zijn en heel verstandig en ook gewend zijn om zelfstandig van alles en nog wat te ondernemen, zijn sommige mensen ook een heel klein beetje eigenwijs….. 😉

Daarom: EEN HUIS IN ITALIË KOOP JE ABSOLUUT ALTIJD MET PROFESSIONELE BEGELEIDING!

Want een huis kopen in Italië is echt niet hetzelfde als een huis kopen in Nederland, België, of een ander (Europees, Canadees, Amerikaans of Australisch) land. De rol van de notaris is anders. De juridische regels over eigendom zijn erg complex. De regels van het kadaster zijn anders. De stedenbouwkundige regels zijn anders. De bouw en constructie regels en eisen zijn volledig verschillend en de normen hangen af van de leeftijd van het gebouw. Om een paar verschillen te noemen. We schrijven regelmatig artikelen met praktijkvoorbeelden (zie onze pagina artikelen) die laten zien waarom het absoluut noodzakelijk is om professionele begeleiding te hebben als je een huis in Italië koopt. Dit geldt natuurlijk voor meerdere landen en een huis kopen in Italië betekent gewoon dat deze checks op een professionele manier uitgevoerd moeten worden.  

Controleren bij aankoop

In het kort komt het erop neer dat er een aantal dingen goed gecheckt moeten worden als je in Italië een huis koopt, en dat geldt voor geheel Italië. Daarnaast kan je nog aanvullend extra onderzoek doen als je dat belangrijk vindt om te doen vóórdat je je bod uitbrengt.

Bij de aankoop begeleiding van een huis controleren wij:

Mochten hier dingen niet in orde zijn (juridisch of de staat van het huis), of mocht je wijzigingen willen aanbrengen aan het huis (verbouwen) of aan het terrein (afsplitsen), dan kunnen we kijken of bepaalde plannen wel of niet realiseerbaar zijn en welke impact dat heeft. Ook komt hieruit naar voren of er aanvullend extra juridisch of bouwtechnisch onderzoek nodig is of aanvullende werkzaamheden nodig zijn. 

Caparra – de aanbetaling

In Italië is het gebruikelijk om met een Caparra te werken. Een Caparra Confirmatoria is een aanbetaling op de koopsom, die je tegelijkertijd overlegt samen met het uitbrengen van het bod. De Caparra bedraagt tussen de 10% en 20% van het voorgestelde aankoop-bod, en dient ter zekerstelling aan de verkopers dat jij serieus bent. Zij verkopen het huis in de tussentijd, tussen bod (wat dan een voorlopig koopcontact wordt) en de overdracht bij de notaris, dan niet aan iemand anders. Met het ontvangen geld worden er vaak voorbereidende werkzaamheden voor de notariële akte betaald. Als het uitgebrachte bod geaccepteerd wordt, wordt de caparra direct geïnt door de verkoper, of er wordt afgesproken dat dit op de derden rekening van de notaris gestort wordt. Derden-rekeningen bij de notaris zijn echter nog steeds zeldzaam in Italië en veel verkopers zijn zeker niet gewend aan rekeningen van derden en geven de voorkeur aan de cheque of bankoverschrijving. Als het uitgebrachte bod niet geaccepteerd wordt, krijg je je cheque of aanbetaling weer terug. Maak nooit zomaar geld over maar overleg altijd met je aankoop consulent!! 

Als het bod geaccepteerd is, en er vindt om welke reden dan ook toch geen notariële akte plaats binnen de gestelde termijn, dan is diegene wie zijn schuld dat is zijn geld kwijt…. Oftewel, je doet een bod, wat geaccepteerd wordt (en omgezet wordt tot een voorlopig koopcontract), maar besluit later om het huis toch niet te kopen: dan ben je je aanbetaling dus kwijt. En andersom ook: als de huiseigenaar besluit om het huis niet te verkopen, moet hij jouw aanbetaling terugbetalen PLUS hetzelfde bedrag nog een keer als vergoeding. En ook hier is het belangrijk dat je aankoopt met professionele aankoopbegeleiding, want je aankoop consulent heeft er namelijk al voor gezorgd dat de huiseigenaar het huis NIET KAN doorverkopen aan een ander, ook als hij toevallig een hoger bod zou krijgen uit de markt…. Je blijft dus recht houden op het huis wat jij hebt gekocht.

Het bod: proposta d’acquisto en preliminare

Het bod is een juridisch bindend document en derhalve behoort daar goed aandacht aan besteed te worden, voor de bescherming van zowel de verkoper als ook de koper.

Nog steeds zien wij dat heel veel buitenlanders in goed vertrouwen een bod ondertekenen om een huis in Italië te kopen, wat de italiaanse verkopende makelaar voor ze heeft opgesteld. Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar het komt vrij vaak voor dat er in dit bod een verklaring is opgenomen dat je het huis accepteert in de staat zoals het nu is. Uiteraard met een prijs en als je geluk hebt staat er ook een opleveringstermijn bij (maar ook dat is helaas niet altijd het geval). De verkoop makelaar legt je dan uit: “ja, je accepteert het huis zoals het nu is, het wordt zo opgeleverd zoals je het nu ziet, dus de eigenaar gaat er geen aanpassingen meer aan doen.” Dat klinkt natuurlijk heel erg logisch. Maar wat dit feitelijk betekent, is dat je het huis accepteert in de bouwtechnische staat, gemeentelijke rechtelijke staat, kadastrale staat, juridische staat, fiscale staat, en de staat inclusief eventuele schulden en verplichtingen die nog op het huis rusten. Niet zelden kom je dan ná de koop tot onaangename verrassingen te staan…..

Abruzzo Casa Italy zorgt voor een degelijke analyse van het huis dat je wilt kopen. Bedenk daarbij dat nog steeds ongeveer 80% van de huizen in Italië niet geheel conform alle normen en regelgeving is, wat soms wel erg en soms niet erg en repareerbaar is. Abruzzo Casa Italy stelt daarbij een degelijk contract op, waarbij duidelijk vermeld wordt dat de eigenaren verklaren dat het huis in orde is (of melden op welke punten het huis niet in orde is, als dat geen show-stoppers zijn voor een notariële overdracht), zodat dat de kopers dan ook precies weten wat ze wel en niet kopen…. Het kan zijn dat er dingen aangepast moeten worden, het kan zijn dat er risico’s aan een huis zitten en het kan ook zijn dat je die risico’s wilt accepteren…..

Maar in ieder geval weet je dan wat je koopt, neem je je risico’s bewust, en kom je niet voor onverwachte onaangename verrassingen achteraf te staan!

Overige diensten bij aankoopbegeleiding

Uiteraard verzorgen we voor jou of jullie de codice fiscale (italiaans belasting nummer) als je in italië een huis aankoopt. Op verzoek kunnen we ook de voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor het openen van een bankrekening. Het daadwerkelijke openen van een bankrekening is vaak handiger om te doen ná de overdracht. Ook kunnen we mensen machtigen om namens jou of jullie te tekenen bij de akte voor het geval je zelf niet bij de overdracht kunt zijn, als je niet kunt komen om het koopcontact te ondertekenen. En uiteraard is het mogelijk om een vertaler aanwezig te hebben bij het ondertekenen van de akte of om de akte in het engels of nederlands te krijgen en te ondertekenen.

Verder zorgen we er op verzoek voor dat water, elektriciteit en gas wordt overgeschreven op jullie naam. Of we helpen bij het aanvragen van telefoon en internet. We kunnen met een partner ook nieuw internet aanleggen indien er (nog) geen standaard kabel aanwezig is. Hier zijn diverse oplossingen voor (varierend van satelliet tot aanhaken bij diverse zendmasten). Onze partner geeft aan welke internetsnelheid en bereik mogelijk is op jullie locatie. Hier kan eventueel ook televisie en telefoon bij aangesloten worden, of dat je televisie liever via de antenne ontvangt. Er zijn diverse aanbieders die via een schotel verbinding in Italië internationale televisie verzorgen (bijvoorbeeld Canal Digital). Het lijkt zo simpel, maar hoe kom je door het tien-voudige telefonische keuzemenu heen als je de taal niet spreekt?  Ook hier helpt jouw aankoopadviseur.